Tränare Andreas Hultman

Andreas Hultman
Känner ingen nervositet och lämnar inget åt slumpen

 

Berätta, Vem är JOHN ANDREAS HULTMAN ?
Jag är en helt vanlig grabb med båda fötterna på jorden, brinner för motocross och njuter av livet just nu. Jag är född i Märsta utanför Stockholm men när jag var 2 år flyttade jag och min familj till Norrland. Efter 13 år hade vi tröttnat på skogen och flyttade ner till Östergötland. Tiden i Norrland har gett mig ett lugn i livet och att inte stressa fram något. Först när jag var 12 år börjande jag min crosskarriär i Krokom, där jag kom 2:a i PW80, trots att jag vurpade 2 gånger. Därefter gick jag över till 85cc och sen har det fortsatt. Utöver Motocrossen som tar stora delar av min fritid, åker jag en del snowboard på vintern och skateboard på sommaren.

Berätta kort om Motocrossåret 2010 ? 
Säsongen har varit fram och tillbaka och jag har haft mycket stolpe ut i år. Mycket otur med varvningar och från början av säsongen var jag inte sugen på att köra i år. Jag tränade dock på som tidigare och Enduro-SM:et i Östersund gav mig en nytändning. Vinster i Borås Supercross glädjer mig mycket, vilket även SM-silvret gör, även om jag helst velat ha ett Guld. Men ojämna heat och stolpe ut räckte det tyvärr inte riktigt hela vägen.

Efter lite korrigeringar i laguppställningen blev du uttagen i Team Sweden 2010, Beskriv dina känslor när du fick beskedet ? Det kändes underbart att få ingå i laget ett 4:e år i rad, det är inte så många som fått gjort det. Det är alltid en stor ära att köra för Sverige

Lagledningen beskriver dig som ett säkert kort i Lag-VM med stor förmåga att prestera när det verkligen gäller, Hur känns det att hör dem orden ?

Det känns härligt och det är kul att de tror på mig. Jag trivs att köra under press, när det är skarpt läge och verkligen gäller, det gör mig extra taggad och motiverad. Jag känner heller ingen särskild nervositet utan kör för att ha roligt och göra mitt bästa varje race. Det är en trots allt också en mental sport så det gäller att få alla bitar att falla på plats då det är mycket som står på spel, misstagen får helt enkelt inte komma.

 
Andreas Hultman (Foto: P.Isgren/SVEMO)
Vilka erfarenheter tar du med dig från de 3 tidigare Lag-VM du deltagit i ?
Det gäller att få en så bra start som möjligt och göra sitt bästa och framför allt ta sig i mål. Vi åker till hit till USA för att representera Sverige, då tycker jag man ska ge allt och lite till. Vara seriös i alla detaljer, ha allt planerat och inte ta det som en upplevelse utan ett gyllene tillfälle att prestera sin bästa tävling.

Vilka är dina starkaste egenskaper som förare?
Min förmågan att känner nervositet har tidigare känts som en nackdel, men jag har aldrig stått på en start och haft fjärilar i magen, istället har jag sett möjligheterna. Jag vet egentligen inte hur det är att vara nervös, det tror jag kan vara en stor fördel. De få tillfällen jag känner en viss nervositet utnyttjar jag till något positivt som får mig ännu mer taggad och fokuserad inför heatet.

 

Något du vill tillägga ?
För att utveckla träningsmöjligheterna för svenska crossåkare, skulle jag vilja se att det fanns banor dit man kunde åka och genomföra en organiserad träning tillsammans med exempelvis andra elitåkare, med ökad konkurrens vid varje träningstillfälle kan vi utvecklas fortare. Något som vi alltid hade på motocrossgymnasiet, ett tävlingsmoment i allt vi tränade och utövade. Att också öka svårighetsgraden på banorna tror jag behövs för att utveckla sporten, kanske införa s.k. pro-sektions, med särskilda banpartier anpassade för rutinerade förare, det finns många sätt men något måste vi göra få att få motocrossen mer spektakulär och utvecklas.

9 snabba  (Vad föredrar du av följande?) Andreas val fetmarkeras!

Pizza  /  Pasta
Vatten  /  Mjölk
Havregrynsgröt  /  Fil&Flingor
Sandbana  /  Hårdbana
Betong platta  /  Jord som startplatta
Tear Off  /  Roll-Off
Supercross  /  Motocross (Det är mycket roligt att få använda sin teknik och det är mer en show. Närheten till publiken gör mig också extra taggad)
2-takt  /  4-takt
Cykla  /  Springa
 

Andreas Hultman med mekaniker Peter Lundgren
(Andreas Hultman med mekaniker Peter Lundgren)